Khamis, 10 September 2009

Ramadhanku..

Salam.
Alhamdulillah, dah masuk kita ke fasa ketiga bulan Ramadhan. Maknanya fasa ini peluang untuk kita semua merebut malam Lailatul Qadar. Malam yg dinanti2kan seluruh umat Islam. Moga kita tergolong di antara org2 yg beroleh rahmat tersebut. Uncle seperti biasa, rutin Ramadhan kali ini agak berbeza berbanding tahun2 sebelumnya. Biasanya berbuka di rumah sahaja sebab selalunya ada tetamu yg dtg berbuka. Mungkin kali ini masing2 sibuk dgn tugas dan pembelajaran masing2. So, niat nak memasak tu agak kurangla. Kebetulan, ada sahabat ajak berbuka di masjid, so pegi jelah. Tak penat nak memasak, so tenaga yg ada bolehlah tambah energy terawikh. Huhu. Seronok juga berbuka di masjid ni, ramai orang yg datang. Kat sini kebanyakannya orang2 dewasa. Ada la jugak sedikit remaja dan kanak2. Lepas tu solat maghrib berjemaah. Selalunya uncle bawak baju 'spare'. Lepas maghrib apa lagi mandi terus siap2 bersedia utk isyak, tazkirah dan tarawikhnya. Hehe, nak balik rumah jauh lak tu yg stay je. Uncle jadi seronok solat kat situ sebab imam2 tarawikh merdu suaranya. Maklumlah adik2 hafiz Quran dari Kelantan. Pastu tak laju tak lambat, sedang2 je. Awal2 ri tu, uncle dah macam budak2 je, sebab buat lapan rakaat. Huhu, tak larat. Tapi sekarang dah buleh dah buat 20 rakaat. Belum rebah lagi la dan nafas masih kontrol. Badan pun rasa cam ringan je. Dah kurus kot, hak hak hak. Abis je tarawikh, dah jadi rutin baru lak, moreh kat kedai. Angkut semua adik2 imam hafiz sekali. Maklumlah masa buka puasa semua makan sikit2, takut takleh tarawikh. Uncle ok je, imam la risau takut lupa baca surah, hehe. So, apa lagi, moreh agak beratla. Dah selesai, terus hantar yg lain2 balik ke masjid dan uncle pun teruslah meluncur laju bersama ferrari merah ku ke rumah. Sampai kat rumah pun antara kul 1 - 3 pagi. For sure la takleh lelap. Jadi masa yg ada belek2la buku2 yg ada jenis beli tak sempat baca2 lagi ni. Hehe. Selalu sgtla macam tu. Ni pun masa balik masjid tadi singgah petronas, sangkut jugak 3-4 buku. Yang ni bila pulak nak baca. Lepas subuh, biasanya masuk opis. Tengahari cam biasa, ilang ingatan sekejap. Petang biasa dah sampai masjid semula sebab nak urus untuk program pecutan akhir untuk adik2 PMR dan SPM minggu ni. Agak unik sikit la jadual harian ni. Banyak masa digunakan untuk kembali mengikat hati dan jiwa kepada Allah. Waktu lain kadang2 kita rasa macam penuh sahaja sehinggakan waktu bersama Tuhan selalu disingkat2kan. Moga2 Ramadhan kali ini dapat kita semua beribadah dengan sebaik2nya. Luangkan masa bersama keluarga di rumah2 Allah.

2 hari lepas, selepas tarawikh, uncle tak terus pulang ke rumah. Hantar sahaja adik2 imam, uncle terus ke pinggir Kuala Lumpur. Teringat seorang adik program. Kebetulan beliau tgh bekerja malam, jadi bolehlah berjumpa sambil2 minum. Nak jadi ceritanya, tgh berbual-bual, datang sekumpulan adik2 remaja seawal usia 13-14 tahun. Merayau, tanpa ada tujuan. Sempat jugakla uncle ajak mereka minum sama2. Kami pun sembang panjang, sehingga mereka pun suspen jugak sbb uncle pun tak perkenalkan diri. Tapi, adik2 tu agak friendly, sebab biasanya orang melabel kalau kutu rayau tu biasanya trouble maker. Adik2 ini istimewa, sebab baik sangat, cuma tak dibimbing dengan sebaik2nya. Agak hairan, di saat ketika byk kes2 jenayah berlaku di waktu malam, adik2 ini bebas bermain di luar rumah. Bila ditanya, mak ayah tak marah ke balik lambat2 ni? Salah seorang pun menjawab, mak ayah tak kisah uncle, janji balik rumah. Allah, sedihnya hati dengar jawapan. Kalaulah ini anak2 uncle, sekurang2nya diwaktu ini dah tentu sedang lena di rumah sambil di setiap ketika uncle menatap wajah sorang2 dgn perasaan sayang. Kalaulah.. Apakah bila saat anak2 dah mati baru nak menyesal? Uncle tak salahkan adik2 tu. Malah uncle rasa sayang dgn mereka. Ibu2 dan bapa2 di luar sana., Uncle harap anda sedar kembali, dan bertanggungjawablah. Waktu malam selewat awal pagi, bukanlah waktu yg baik utk anak2 berada di luar tanpa pengawasan. Mereka terdedah pada jenayah. Malah semasa uncle berada di tempat itu yg berdekatan dengan sebuah restoran 24 jam, sambil sedang menikmati chicken chop, terdengar secara sulit perbualan beberapa orang dewasa di meja belakang uncle yg sedang menjalankan bisnes haram. Lagilah uncle risau. Risau takut adik2 itu terjebak dan disalahgunakan oleh mereka. Moga2 Allah lindungi mereka. Tatkala uncle tinggalkan mereka lebih kurang 4 pagi, mereka masih lagi merayau2 tak pulang lagi ke rumah. Moga nasihat yg uncle berikan kepada mereka, terbuka hati untuk jadikan diri mereka lebih baik.
Itu satu kisah yg uncle sendiri alami. Di tempat2 lain? Pasti jua perkara yg sama berlaku. Uncle akan terus merayau malam, untuk terus memberi teguran untuk bawa kembali adik2 ini kembali kepada fitrah. Ya Allah, Kau jadikanlah aku di bulanMu yg mulia ini bertambah kuat, untuk kugagahkan kaki ini demi agamaMu.

Selasa, 25 Ogos 2009

PROGRAM ANAKKU HEBAT : Pecutan Akhir PMR dan SPM 2009

Salam
Program Ramadhan Rebutia Corp. kali ini julung2 kali dianjurkan utk pelajar secara terbuka.
Berminat, bolehlah terus menghubungi uncle..

PROGRAM ANAKKU HEBAT : Pecutan Akhir PMR dan SPM 2009
Tarikh : 11-13 September 2009 (3 Hari 2 Malam)
Tempat : Masjid Al-khairiyah, Taman Sri Gombak
Yuran : RM 10 sahaja (Termasuk program dan makan minum)
Sasaran : Pelajar Tingkatan 3 dan 5 2009
Anjuran : Masjid Al-Khairiyah, TSG
Dengan kerjasama : Rebutia Corporation Sdn. Bhd.
Pengisian : Kembali Kepada Fitrah ( Solat, Qiammullail, Amalan Do'a, hikmah Berpuasa)
Persediaan Peperiksaan ( Sebelum, Semasa dan Selepas )
Menangani Tekanan Secara bijak
Budaya Belajar di saat2 Terakhir

Untuk menyertai, call uncle 019-768 2271 @ 017-382 2006
Jumpa di sana...




Ahad, 23 Ogos 2009

Teater Muzikal Tun Abdul Razak

Salam..
2 kali peluang hadir menonton Teater Muzikal Tun Abdul Razak di Istana Budaya. Pertama pada 18 Ogos, kedua 20 Ogos 2009 iaitu pada malam gala atas tiket yg diberi pihak Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA). Sedikit sebanyak penghayatan kemerdekaan tahun ini uncle dapat isi dengan sebaiknya. Sebelum itu dengan konvoi berkereta amal kemerdekaan pada 2 Ogos 2009. Terima kasih kepada pihak ASWaRA yg sudi memberi ruang kepada kami utk bersama lagi. Sebelum ini uncle terlibat sepenuhnya dengan orientasi pelajar ASWARA pada bulan lalu sebagai kem komandan dan motivator.


Pelakon Utama, Rashidi Ishak dan Fauziah Latif bergambar dengan bakal pelakon, hehehe.


Barisan pelakon dan krew Teater Muzikal Tun Abdul Razak


Delegasi dari Rebutia dan Pejabat Belia dan Sukan Gombak bersama Sifu M. Nasir dan isteri, Marlia Musa


Uncle bersama adik2 dari ASWARA (ingat Hazlami je, yg lain2 tak igt nama, jgn marah ha)


Uncle bersama Dato' Rahim Razali, selaku Pengarah Teater ini


Ustaz Sham pulak dengan Dato'.


Uncle bersama orang2 kuat dari ASWARA

Apapun, uncle suka melihat dari konteks yg positif. Secara keseluruhan, pementasan ini sangat hebat walaupun dijayakan sebahagian besarnya oleh adik2 dari ASWARA sendiri. Berjaya membawa penonton mengimbau sejarah lama yg sebelum ini hanya terdapat di buku2 teks sejarah sekolah. Berjaya juga membuat uncle berfikir tentang negara kita suatu masa dulu yg agak daif kerana dijajah akhirnya telah bangkit membangun. Andai kata adik2 zaman ini faham tentang perjuangan, sudah tentu berjaya mengelakkan diri mereka dari dijajah mindanya. Rosak, kerana seronok mengejar apa yg mudah dikejar.

Akhirnya, kami berlabuh di Kampung Baru menikmati nasi lemak di sana bersama Abg Zaya, Pn Nul, Sham dan adik2 ASWARA. Bila lagi kita dapat bersama2 menikmati suasana ini. InsyaAllah jika panjang umur..

Azam dan Matlamat

Salam..
Semalam uncle dikunjungi seorang adik dari Terengganu. Datang dari Terengganu, semata-mata nak menceritakan azam dan perancangan masa depan. Ini pertemuan kedua uncle dgn beliau selepas program tempoh hari. Program yg mana telah diatur oleh pihak berkuasa kerana adik ini pernah terlibat dgn gejala sosial. Uncle rasa gembira kerana ada kesedaran darinya utk berubah menjadi lebih baik. Umur masih muda, dan sepatutnya masih bersekolah, tetapi akibat dari salah memilih kawan, akhirnya tidak berminat langsung utk menuntut ilmu. Tak sempat pun merasa belajar di peringkat menengah. Kalau di zaman dulu, ramai juga tak belajar di peringkat menengah, tapi masih boleh menjawat jawatan tinggi, tapi situasi zaman ini amat berbeza. Pendidikan sedikit sebanyak penting utk proses kematangan seseorang itu. Tapi, seperti ada sesuatu dalam diri uncle, bahawa adik ini ada keistimewaannya. Uncle jarang mempercayai orang, tapi kali ini, seperti mengiyakan sahaja apa yg dikatakannya. Seharian kami berbual, kerap kali beliau berjanji utk merubah nasib diri dan keluarga. Sebagai orang luar, kalau dia tak sebut pun bukan ada makna apa2 pada uncle. Apatah lagi tidak wujud langsung tali persaudaraan. Tetapi keikhlasan adik ini meluahkan apa yg ada dalam dirinya uncle harap sangat agar ada sesuatu yg baik akan menjelma, bukan utk uncle, tapi utk dirinya dan keluarga.

Kesusahan yg kita alami dalam hidup ini harus dilalui dengan penuh kesabaran. Sentiasa percaya pada pertolongan Allah. Kesilapan dalam membuat keputusan dalam kehidupan, kadang2 menjadikan kita lebih dewasa dan mengenal halatuju. Allah lebih mengerti apa yg terbaik utk hambaNya. Sebagai hamba Allah kita dituntut utk sentiasa memperbaiki diri dgn akhlak yg baik. Jangan dijadikan alasan kelemahan kita dan kekurangan kita utk tidak mahu berubah. Byk jalan yg baik yg boleh kita pilih dengan menggunakan akal yg kita ada. Tidak susah sebenarnya utk kita buat pilihan dalam hidup. Cuma kadang2 tindakan yg kita buat tidak menggunakan akal yg waras, kerna didorong dengan nafsu.

Kepada adik tadi, semasa menghantar beliau ke hentian bas semalam, maaf andai dibebankan dengan harapan yg besar dari uncle. Usah risau, jika kita tak kaya wang ringgit, yg penting kita kaya dgn kesungguhan, kaya dengan kasih sayang keluarga. Yg sudah tu sudahla, apa pun kesilapan yg pernah kita lakukan. Yg penting akan datang nanti, ruang dan peluang cukup luas menanti kita. Jangan lupa utk sentiasa lafaz syukur kepada Pemberi ruang dan peluang itu. Ibu dan ayah adik masih bersama adik. Uncle tahu adik boleh. Tempoh 2 tahun yg adik bagi pada uncle sebagai penanda aras, uncle akan tunggu. Adik juga layak utk bahagia..

Rabu, 5 Ogos 2009

Uncle rindu...

Niat hanya untuk menghantar sumbangan tajaan dari Kelab untuk rumah anak yatim itu dan terus pergi, tapi akhirnya uncle akur dengan ketentuanNya. Dari berdiri di luar rumah, akhirnya dijemput nenek pengasuh itu utk masuk duduk bersama adik2. Dari enjin kereta masih hidup, sehingga ianya terpaksa dimatikan kerana syahdu mendengar suara adik2 mengaji bersama para sukarelawan. Rindu sebenarnya dengan suasana ini. Lama dulu, pernah menabur bakti di rumah ini. 2 tahun uncle terpisah dengan mereka dek kerana salah faham dari pihak lain menyebabkan uncle membawa diri. Rupa-rupanya mereka masih setia menunggu kehadiran uncle. Malam ini uncle rasa bahagia sangat, kerana adik2 yg dulu masih ada lagi sebahagiannya. Ramai juga adik2 yg baru. Nenek banyak bercerita tentang perkembangan terkini adik2. Ramai yg telah meningkat dari sudut pelajaran. Keakraban sesama mereka amat kuat. Hati ini bertambah syahdu tatkala adik2 menyanyikan beberapa buah lagu untuk uncle. Kalau dulu, mereka banyak menyanyikan lagu2 nasyid, tapi kini dah ada lagu2 lain. Antaranya Namun Ku Punya Hati, Revolusi dan beberapa lagu lain. Mereka bakal membuat persembahan pada bulan ramadhan nanti yg dikhabarkan jadual mereka telah dipenuhi dengan jemputan2 dari pihak luar. Alhamdulillah kerana rezeki adik2 ini tidak pernah putus.

Fuh, nak lelapkan mata pun tak boleh. teringat setiap patah kata mereka sebentar tadi. Sekadar sempat menyebut beberapa nama, Hafiz, iskandar, Rahmat, Azim, Amar, Roslan, Razli, Razlan dan lain2 yg tak sempat nak berbual lama. Razlan diantara org yg pandai berbual, tak padan dengan usianya yg baru 11 tahun, tak berhenti-henti bertanya kepada uncle. Minatnya yg mendalam dalam bidang sains terutamanya rekacipta menyebabkan uncle terpaksa bercerita panjang lebar. Dalam hati uncle, takpe kalau uncle bercerita yg penting anak kecil ini harus dibantu dari sudut ilmunya agar terus memiliki semangat yg kuat utk berjaya dalam hidupnya. Sedar tak sedar, jam di handphone uncle dah menunjukkan jam 10.30 malam. Dikalangan adik2, waktu ini mereka akan mula bersiap-siap utk tidur. Maklumlah, esok hari persekolahan. Maklum atas jadual mereka yg istiqamah sejak dulu lagi, uncle pun meminta izin dengan adik2 utk mengundur diri. Seperti biasa, perasaan mula sebak tatkala berpelukan dan bersalaman dengan mereka. Dan seperti biasa, air mata uncle tumpah jua, bila mereka bersama-sama mula menadah tangan membacakan doa perjalanan utk uncle pulang. Moga lambaian ini bukan lambaian terakhir uncle untuk mereka seperti 2 tahun lalu. Hati kecil ini, berharap sangat dapat kembali membantu anak2 ini dengan sepenuh hati. Terima kasih kepada nenek yg sudi mengajak uncle kembali untuk mendidik adik2 ini. InsyaAllah, dengan kederat yg ada ini akan digunakan sebaik mungkin untuk mereka.

Ahad, 14 Jun 2009

BELIA XPLORASI TIMUR 2009

video

Salam..
Ni lagi satu projek gergasi yg dirancang lebih kurang 3 minggu sahaja. Ustaz Rohisham selaku teraju utama menjadikan program ini, program realiti, cuma tak masuk tv je. Konsep program ini, uncle telah idam2kan sejak dulu lagi iaitu berbentuk edutour. Maksudnya, motivasi bergerak. Selama ini kita berkumpul di satu tempat utk menjalankan kursus atau kem, tp kali ini banyak tempat terlibat utk menambah ilmu para peserta. Bestnya, para peserta tidak perlu membayar apa2, kerana hampir keseluruhan kos kita memperolehi tajaan.

Terima kasih kepada Kerajaan Negeri Selangor, Kerajaan Negeri Kelantan, Jabatan Belia dan Sukan kelantan, Gelanggang Seni kelantan, Gerakan Belia 4B Tapang, Pejabat Belia dan Sukan Gombak, Peniaga2 Pasar Siti Khadijah dan Bazar Buluh Kubu dan lain2 yg tak dapat uncle sebutkan disini atas kerjasama yg telah diberikan sepanjang kami disana. Segala budi baik semua tak dapat kami balas. Moga Allah memberi rahmat kepada semua.

Kepada adik2 semua, jadikanlah perjalanan kita ini, perjalanan mengenal diri dan mengenal rakan. Kembara yg kita lalui ini sedikit sebanyak dapat mengubah persepsi kita tentang kehidupan. Kita bukan sekadar berjalan menyaksi keindahan, atau sibuk membeli itu dan ini, tapi kita didedah dengan kegigihan org lain dalam mencari rezeki. Belajar menghormati budaya setempat, menghargai perpaduan melalui sukan yg kita buat, budaya menepati masa. Ada antara adik2 yg bijak utk rebut peluang dan tak kurang juga yg 'let it go' begitu saja. Bagi uncle, perjalanan ini indah sgt, sebab byk belajar tentang manusia dan kasih sayang. Moga dapat bertemu lagi pada Xplorasi di tempat2 lain pula, insyaAllah.

*Sekadar merakam penghargaan kasih, buat adik Rahman, terima kasih kerana sudi menyediakan kenderaan khas sepanjang kami disana. Sanggup pula mengambil cuti selama 2 hari semata2 nak memudahkan kami. Turut tak lupa pada adik shazaly, xstudent usj 12, yg kini sedang belajar nak jd pilot di lapangan terbang Pengkalan Chepa bersama2 6 sahabatnya yg sudi meluangkan masa menjenguk uncle di tempat penginapan dan bersama2 di galeri seni menyaksikan wayang kulit. Belajar elok2, nanti dah jd pilot bg uncle tiket free eh, hehehe. Thank you, thank you, thank you...

Kejohanan Tenpin Bowling Rakan Muda Selayang

Salam...
Tak sangka le pulak ada org ajak men bowling secara pertandingan ujung2 minggu ni, 31 Mei 2009. Maka 8 belia dan beliawi mewakili Kelab Belia Integrasi Gombak menunjukkan aksi2 keramat mereka. Akhirnya setelah berhempas pulas, maka tidak disangka2 berjaya menduduki..... tempat yg berbelas-belas jugakla nombornya. Itu pun sebab uncle tak main, sbb sedang memilih mereka yg benar2 berbakat utk dihantar RCORP ke pertandingan2 yg lebih mencabar. ( Ayat lepaskan diri, huhu). Walau bagaimana pun, kita tetap berbangga kerana berjaya memperolehi cenderahati dari penganjur berupa pin bowling. (kalau nak tgk leh jemput dtg ke pejabat kedua RCORP di Gombak). Apapun terima kasih banyak2 kepada Kelab Rakan Muda Parlimen Selayang di atas penganjuran yg berprestij ini. Jangan serik jemput kami lagi ya..


Awi, dengan gaya profesional, tapi tetap ke longkang..


Adik2 Rakan Muda


Player KELABING bersama Pengurus Pasukan, Uncle Bob

Program Kepimpinan Kendiri (Y2Y)

video

Salam...
Alhamdulillah berjaya jugak program ini dilaksanakan. Setelah berminggu-minggu preparation dibuat, akhirnya pada 22-24 April 2009, seramai 87 belia dari Gombak menyertainya. Kuota utk pgrm ini seramai 80 org, tetapi menurut pegawai belia yg menyelia pgrm ini, menerima permohonan seramai 120 org. Sungguh tidak disangka, semangat belia2 Gombak terhadap program2 yg disediakan oleh pihak kerajaan amat tinggi. Dan uncle sendiri, beberapa kali memanjat Hotel Legend sbb nak berurusan dengan penceramah Utama pgrm ini iaitu Dato' Dr. Hj. Mohamed Mansor Abdullah, Presiden Lembaga Kaunselor Malaysia turut dipermudahkan. Dato' sebenarnya adalah merupakan seorang guru kepada uncle semasa di UTM dulu. Beliau antara orang yg menyebabkan uncle bergiat aktif dalam bidang motivasi ini. Semasa beliau menjawat jawatan Pengarah Unit Perkhidmatan Sokongan Pelajar dan Timbalan Canselor HEP, uncle sempat mengikuti beliau menjalankan kajiannya. Terima kasih Dato', harap2 sudi bekerjasama lagi.

Ada peristiwa sedih semasa uncle tiba untuk berjumpa Dato' di legend Hotel sehari sebelum pgrm berlangsung. Kejadian ragut berlaku di depan mata uncle. Seorang wanita sedang berjalan, tiba2 begnya diragut oleh 2 pemuda bermotosikal. Nasib baik wanita itu selamat. Tapi, uncle macam tergamam pulak masa tu. Kalau sedar, rasanya mahu saja uncle kejar dan langgar saja peragut tu. Yg sedihnya, peragut tu budak melayu, bangsa uncle sendiri. Yg uncle tahu, lelaki melayu sifatnya melindungi, bukannya menzalimi. Harap sangatlah, adik2 yg uncle didik tidak berkelakuan seperti itu. Kita keturunan yg baik2, kena jaga maruah diri. Fikir dosa, pahala dalam setiap tindakan kita...

SUPERKiDS @ KAFA TAMAN PELANGI

Salamz..
Huhu, uncle kembali bersama kanak-kanak ini. Best juga, sebab dah rasa macam ayah pun ada. Kadang2 teringat juga zaman uncle dulu2. Tak perlu nak fikir banyak2. Yg tahu, dalam kepala, asyik nak main saja. Anak2 perlu dididik dengan semaksimum yg boleh. Sebab itu, kalau mereka nak bermain, sudah tentu boleh, cuma perlu dibimbing agar mainnya itu beri kesan yg positif terhadap perkembangan pemikiran mereka. Perasaan ingin tahu amat kuat dalam diri mereka. Sebagai ibu atau bapa atau guru, anda perlu jujur dengan mereka. Terangkan sesuatu perkara dengan berhikmah, agar mereka mudah fahami dan seterusnya menjadikan anda sumber rujukan yg paling baik buat mereka.

Program ini pada 15-17 April yg lalu. Pelajarnya amat berdisiplin. Berkat bimbingan dari ustaz dan ustazah mereka selama ini. Sepanjang program penuh dengan alunan zikrullah. Sejuk sungguh berdamping dengan mereka ini. Harap2 mereka membesar dengan penuh ciri2 keislaman dan mewarisi keperibadian yg mulia. InsyaAllah..


Uncle bermotivasi secara santai dgn adik2


Wah, cerianya.


Askar kena serang, cedera parah semua, huhu.


Xplorace le pulak..


Menginsafi diri, menyayangi keluarga.




Kembara rimba ke Air Terjun Sg. Pisang.


Penyampaian hadiah peserta dan kumpulan terbaik.


Macam biasa, uncle yg hensom mengacarakan majlis.


Fasilitator uncle yg sentiasa bajet hensom dan cute. Tolongla hentikannya.

Sabtu, 13 Jun 2009

Bengkel Pemantapan Staf Felcra

Assalamualaikum..
Uncle kembali lagi, meneruskan catatan tambahan dalam perjalananku. Program ini bersama-sama staf Felcra pada 1 Mei 2009 di Bukit Merah Resort. Program yg agak kontroversi kot bagi sesetengah pihak. Apapun, uncle banyak belajar daripada program ini kerana rata2 peserta yg mengikuti program ini bukan calang2 orang. Tapi syukur, uncle dapat blend semuanya dan diharap mereka dapat bekerja dalam satu pasukan. Perkara yg sama yg mana sentiasa uncle terapkan dalam RCORP. Bekerjalah dalam satu pasukan. Bukan keseronokan semata-mata yg kita cari semasa bekerja, tetapi kejujuran, keikhlasan, kasih sayang dan pengorbanan. RCORP tidak mengajar manusia untuk jadi sombong, lupa asal usul atau kurang ajar sesama manusia. Kerana nilai yg dibawa selama ini kekal hingga ke akhir hayat. Tidak ada apa2 perubahan, kerana bg uncle, tidak guna kita mendidik orang, kalau kita sendiri di dalam hati penuh dengan sifat2 mazmumah. Binalah keluarga RCORP ini bersama-sama. Orang tidak akan mengerti dan memahaminya jika ia tidak bersamanya..


Ady, rakan sekuliah dulu semasa di UTM merangkap Pengerusi Majlis








Barisan hadapan, bos2 yg sedang khusyuk bersama uncle








Akhirnya...

Terima kasih kepada FELCRA BERHAD kerana memberi ruang dan peluang. InsyaAllah, kami akan meneruskan lagi amanah yg telah diberi ini. Syukran...

Ahad, 3 Mei 2009

Program Retreat Keluarga anjuran JKM

Salam
Malam ni kira uncle overtimelah. Update blog banyak2 sket. Hehe.
Kali ini cerita tentang program 2 dalam 1. Ada anak2 dan ada ibubapanya sekali. kita himpunkan, dan kita programkan mereka selama 3 hari 2 malam pada 24-26 April 2009 yg lalu. Biasanya, anak2 sahaja yg berkhemah, tapi kali ini ibu dan bapa juga turut serta berkhemah. Besar betul pengorbanan ibu dan ayah masing2 sehinggakan saat adik2 dah dewasa pun mereka masih sanggup luangkan masa untuk buktikan kasih sayang mereka. Kalau adik2 tak sedar, uncle tak tahulah.

Hari Pertama : Setelah sampai di Kem Rebutia, Gombak, Uncle sempat berikan sedikit taklimat dan salam pengenalan kepada semua peserta dan luangkan sedikit masa untuk mengenali ibu dan bapa. Selebihnya, uncle biarkan mereka untuk menikmati keindahan di kem ini. Malamnya baru program bermula. Setelah dirasmikan pembukaannya oleh kaunselor JKM, program diteruskan oleh motivator RCORP, YM Raja Kamrin Raja Haron. Pakar motivasi keibubapaan, yg uncle jemput khas dari Terengganu. Orangnya sangat berpengalaman. Alhamdulillah, dengan pengalamannya yg sgt luas, dapat berkongsi banyak ilmu dengan peserta.


YM Raja Kamrin Raja Haron, Motivator RCORP


En. Nor Azam Samsudin, motivator RCORP


Pegawai JKM




Aktiviti Keluarga


Barisan Fasilitator RCORP











Ustaz Sham, motivator RCORP, sedang bagi rasional aktiviti



Bro. Jundullah sedang membantu seorang ibu menulis.





Uncle sedang memberi amanat terakhir


Antara tetamu yg hadir


Fasilitator sedang menenangkan emosi peserta



Sesi luahan kasih sayang antara ibu dan bapa kepada anak2, dan luahan rindu dan kasih dari anak2 kepada ibu bapa masing2.

Hari kedua : Anak2 dan ibu bapa dipisahkan. Anak2 bersama dengan uncle untuk program mengenal potensi diri dan seterusnya mengikuti aktiviti kembara rimba, manakala ibu bapa bersama dengan sahabat uncle, En. Nor Azam untuk mendengar ceramah perancangan kewangan dan motivasi. Malamnya kita satukan semula semua untuk satu aktiviti keluarga. Seronok, dapat lihat anak2 menyanyikan lagu nasyid belaian ibu dan nasyid ayah untuk ibu bapa masing2. Sedihlah pulak. Selepas itu, aktiviti yang ditunggu2, apa lagi kalau bukan kembara mencari Nur, Hud2. Tapi, anak2 sahaja yg sertai tau. Tapi yg uncle syahdu sket malam tu, bila anak2 nak dibawa masuk ke hutan. Wujud kebimbangan diwajah ibu bapa masing2. Ada yg berdoa, dan ada yg bagi galakan pada anak2. Lagi syahdu tu, ada ayah yg tunggu sampai lewat pg, menunggu anaknya pulang. Rasa sgt ikatan kekeluargaan malam tu agak erat. Uncle harap ikatan itu tetap utuh selepas dari program ini.

Hari ketiga : Anak2 berada di atas pokok. Aktiviti highrope dan flying fox. Mak bapak support dari bawah. Pastu sama2 bina menara paip. Aktiviti ini lebih kepada bina kasih. Nak wujudkan kembali rasa kasih antara mereka, agar selepas ini segala perkara yg mendatang dapat diatasi secara berhikmah. Akhirnya sesi penutup yg mana uncle bagi peluang kepada mereka utk bercakap sesama mereka menggunakan hati bukannya emosi. Nampak mengalir laju air mata yg turun. Harap sgt, agar adik2 memahami susah payah ibu bapa membesarkan. Doa uncle sentiasa mengiringi kalian.

Ingatlah adik2ku. Apa pun yg kalian lakukan, masih ada orang yg sayang. Jangan sia2kan harapan yg telah diletakkan @ dipertanggungjawab kepada kita. Uncle sayang sgt kat kalian, dan kalau perlukan pertolongan, uncle InsyaAllah sedia membantu. Just for You...